Sam Okello Kelo

Sam Okello Kelo (Oeganda,1969) is een acteur, danser, muzikant, maker van muziekinstrumenten, leider van de dans- en muziekgroep Mizizi Ensemble en nog meer. Hij speelde o.a. in de film “The last King of Scotland” met Forest Whitaker en in “Wit Licht”met Marco Borsato. Daarnaast, maar vooral: hij is de stichter van Hope North.

Sam Okello Kelo werd als 16 jarige scholier ontvoerd door rebellen van het “Leger van de Heer” van Joseph Kony. Na een gedwongen verblijf bij de rebellen van ruim een jaar wist hij tijdens een gevecht te ontsnappen. Omdat zijn familie uit hun dorp verdreven was trok hij naar Kampala, waar hij een opleiding volgde en als acteur en danser werk vond. Daar hoorde hij dat zijn jongere broer Godfrey was ontvoerd door de rebellen en was omgekomen. In 1998 las hij in de krant een afschuwelijk bericht: zijn geboortedorp  was weer overvallen, en werden er 300 mensen gedood: familieleden, vrienden en bekenden.

Op dezelfde dag kocht Okello land in Kitwanga Village, een veilig gebied net buiten de oorlogszone, beschermd door de Nijl. Daar vonden zijn familieleden een veilige woonplaats. Al gauw groeide dit uit tot een plaats waar ook andere kinderen werden opgevangen: ex-kindsoldaten, weeskinderen en de allerarmste kinderen uit Noord Oeganda. Zo begon Hope North, nu een campus, waar de jongeren wonen, onderwijs krijgen, hun trauma’s verwerken. Er wordt veel gebruik gemaakt van muziek, dans en creatieve activiteiten. Hij realiseerde zich “...dat om vrede te bouwen we de jongeren moeten opvoeden en empoweren.” Kenmerkend voor het onderwijs in Hope North is de blik op de toekomst, jongeren hoop bieden, onder het motto: Educate children, advance peace.

 

 

In Nederland worden zijn activiteiten ondersteund door de stichting O94, zie: www.hopenorth.nl